V České republice přibývá takzvaných farmářských prodejen, které nabízejí výpěstky drobných zemědělců a potraviny od malovýrobců. Například řetězec Český grunt do konce roku plánuje rozšířit počet svých prodejen ze současných čtyř na osm, řekl jednatel společnosti Český grunt CZ Aleš Kotěra.
Během podzimu přibudou ke dvěma již fungujícím pražským, pardubické a písecké prodejně obchody v Táboře, Olomouci, Příbrami a Českých Budějovicích, sdělil Kotěra. V ČR jsou další podobné obchody. Například farmář František Němec z Netína na Žďársku má v Praze tři prodejny, kde kromě vlastních jogurtů, sýrů či máku nabízí masné výrobky, ovoce a zeleninu od jiných soukromých zemědělců. Jak Němec uvedl, otevírání dalších prodejen nyní neplánuje, chce se zaměřit na ty současné. Poslední z nich soukromý zemědělec z Vysočiny otevřel v polovině července na Vinohradské ulici. "Chtěli bychom se teď věnovat také prodeji potravin přes internet," řekl.
Od května funguje farmářská prodejna také v Plzni, začátkem září otevřel obchodník Josef Kadubec v Českých Budějovicích první kamenný obchod s výhradně jihočeskými potravinami.
Podle Kotěry lidé nejčastěji v prodejnách Českého gruntu nakupují uzeniny z malých řeznictví a potvrzují tím pověst Čechů coby milovníků masitých pokrmů. Druhou nejoblíbenější položkou jsou mléčné výrobky, zejména sýry a jogurty.
Češi si farmářské produkty v poslední době oblíbili. Pouliční farmářská tržiště se loni stala hitem nejprve v Praze, poté začaly houfně přibývat v dalších městech.
Farmářské trhy obnovují v ČR téměř zaniklou tradici pouličního prodeje potravin. Nabízejí většinou lokální výpěstky a potraviny. Někteří pořadatelé farmářských tržišť ale ve snaze zajistit dostatečnou nabídku zboží začali umožňovat prodej na trzích také překupníkům, kteří zde nabízeli ovoce či zeleninu předtím koupené v supermarketech. Ministerstvo zemědělství proto nedávno zveřejnilo dobrovolný kodex farmářských trhů, který pro jejich pořádání stanovuje pravidla.