Farmu Poříčí mrzel nezájem o kapry, začala z nich dělat paštiku

Farma Poříčí u Pelhřimova začala vyrábět vlastní paštiku z kaprů. Chce tak zvýšit poptávku po kapřím mase, které je podle ní nedoceněné. Kapří paštika hostům v její restauraci zachutnala. Kvůli výrobě pro širší trh letos rodinný podnik dokončil malý konzervárenský provoz. Za návrhem obalu paštiky, který získal mezinárodně uznávanou cenu za design Red Dot Award, stojí Petr Novague.

"Když se zabýváme vnitřkem, musíme se stejně zabývat i obalem," řekl spolumajitel podniku Martin Plachý k přípravě nového výrobku. Jak uvedl, je s ním spojená velká práce, několik let experimentování i výdaje. Od pořízení budovy pro výrobu paštiky, její opravy a vybavení stroji přes vytvoření obalu a právní ochranu novinky jde o investici kolem čtyř milionů korun. "A to nemáme oceněný náš čas," řekl. O jiném výrobci kapří paštiky v Česku ale farma neví.
Čerstvé kapry ze svých rybníků se podle Plachého farma snažila mít na jídelníčku denně, ale poptávka po nich byla malá. "Mrzelo nás, že to nejde. Před pěti lety jsme začali přemýšlet, jak udělat kapry v jídelníčku pro lidi atraktivnější," řekl. Kapry zkoušeli udit nebo naložit. "Až se udělala paštika a ono to začalo jít," uvedl. Provoz na výrobu kapří paštiky farma připravila rekonstrukcí zavřeného obchodu v jedné ze sousedních vsí. Zpracovávat v něm bude ryby z rybníků Vysočiny, které jsou vzhledem k vyšší nadmořské výšce chladnější. Podle Plachého v nich kapři rostou pomaleji a díky tomu mají kvalitní maso. Záležet si farma dala i na obalu paštiky, k jehož tvorbě přizvala úspěšného českého designéra Petra Novagua. Podle Plachého nešlo jen o vzhled obalu, ale i o funkčnost jeho zavírání, použitý materiál nebo velikost konzervy.
Farma nese jméno podle území Poříčí pod silnicí z Pelhřimova na Humpolec, kde začala zhruba před 20 lety podnikat. "Koupili jsme tady pozemky se záměrem hospodařit na rybnících," uvedl Plachý. Pak přibyl menší gastronomický provoz a podnikání se začalo rozrůstat, postupně se zapojila širší rodina. Podnik dnes dává práci asi 30 lidem.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down