Francouzský potravinářský průmysl mění kvůli rostoucí ceně vajec receptury

Více než dvojnásobné zvýšení cen vajec ve Francii přimělo některé potravinářské společnosti snížit výrobu nebo změnit receptury. S odvoláním na francouzské producenty vajec o tom informovala agentura Reuters. Za růstem ceny vajec stojí zvyšování nákladů na krmivo a energie a nedostatek zásob po historicky nejhorší krizi ptačí chřipky, která letos postihla Evropskou unii i Spojené státy.

V každém regionu byly utraceny desítky milionů kusů drůbeže. Světová produkce vajec, která loni dosáhla 1,5 bilionu kusů, by měla letos poprvé klesnout, uvedla francouzská průmyslová skupina CNPO.
"Nacházíme se v bezprecedentní situaci. V předchozích krizích jsme spoléhali na dovoz, zejména ze Spojených států, ale letos je situace špatná všude," uvedl místopředseda CNPO Loic Coulombel.
Některé společnosti (...) už začaly měnit receptury nebo zastavily výrobní linky. Na výrobu koláčů nebo vaječných těstovin je potřeba hodně vajec," dodal.
Změna receptury může spočívat ve změně druhu vajec, snížení jejich objemu nebo výjimečně v jejich výměně za alternativy, jako jsou hrachové nebo mléčné bílkoviny.
Ceny vajec ve francouzských supermarketech vzrostly od začátku roku přibližně o 15 až 20 procent v důsledku zákona, který ceny potravin v supermarketech stanovuje podle nákladů výrobců na krmivo.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down