Kolem 150 vzorků vína představují vystavovatelé při gastronomické akci, která začala v Prachaticích. Jde o dvoudenní 11. ročník národní přehlídky Sýry a víno a 9. ročník přehlídky Ryby a víno. Pořadatelé poprvé spojili obě akce do jednoho termínu. Informoval o tom ředitel přehlídky Michal Kočan.
Na akci se tradičně prezentují vinaři a vinařské společnosti z Čech, Moravy a Rakouska. Kromě toho v připraveném studiu budou kuchaři chystat speciální pokrmy ze sýrů a ryb. Čerstvé ryby na přehlídku dodali jihočeští rybáři a rybářský svaz. Rybou číslo jedna je kapr, lidé mohou ochutnat také amura a z lososovitých ryb pstruha duhového a sivena.
Součástí přehlídky je také doprovodný program. Návštěvníci se mohou přiučit filetování ryb nebo se zúčastnit minikurzu sommeliéra, a naučit se tak technice ochutnávání vín či snoubit pokrmy s víny.
Jedním z cílů přehlídky je nalákat do města turisty. Unikátně zachovalá městská památková rezervace v Prachaticích čítá na 135 památek, z čehož 48 vlastní město. Inventář představuje 129 domů, několik církevních památek, bránu a kašnu. Prachatice se za dobrou péči o památky staly několikrát držiteli titulu Historické město roku.