V horkých letních dnech hrozí nebezpečí namnožení nebezpečných mikroorganismů v potravinách, které pak mohou být příčinou nepříjemných a nebezpečných chorob či otrav. Proto se inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce nyní zaměřují zejména na kontrolu potravin, které rychle podléhají zkáze.
Jak uvedla mluvčí inspekce Daniela Kolejková, jde především o masné, mléčné, drůbeží a rybí výrobky, lahůdky a cukrářské produkty. Pracovníci inspekce v těchto dnech také především ověřují teplotní podmínky uchovávání potravin u výrobců i u prodejců. Ti nesmějí při nakládání s potravinami porušit tzv. chladící řetězec. To znamená, že na cestě od výrobce ke spotřebiteli teplota se nesmí zvýšit nad hodnotu, kterou pro uchovávání dané potraviny určil výrobce. Mražené potraviny se musejí uchovávat při teplotě nejvýše -18 ˚C. "V takových podmínkách musejí být mražené potraviny uloženy i v prodejnách v mrazících boxech a pultech. Inspekce doporučuje také spotřebitelům, aby se těmito pravidly řídili i doma," upozornila Kolejková. Jak dodala, v letním období musí bát spotřebitelé při nákupu potravina nakládání s nimi daleko obezřetnější. Měli by se řídit následujícími zásadami:
Nakupovat jen takové množství potravin, které je možné zkonzumovat do data použitelnosti a pro které máme dostatek místa v chladničce. Potraviny s prošlým datem použitelnosti se nesmějí prodávat a neměly by se vůbec konzumovat. Toto datum je na obalu uvedeno za slovy „Spotřebujte do…“.
Potraviny je třeba po nákupu přepravit co nejrychleji domů a ihned je zkonzumovat nebo uložit tak, jak doporučuje text na obalu. Dlouhé cesty s nákupem v rozpáleném autě potravinám rozhodně nesvědčí.
Nikdy nekupovat potraviny, které nebyly v obchodě uložené v předepsaných podmínkách, tedy v chladicích a mrazicích boxech.
Mražené potraviny kupovat jen ve zmrazeném stavu a neporušeném obalu přímo z mrazicího boxu. Pro přepravu využívat chladicí tašky a potraviny ihned ukládat do mrazničky. Po rozmrazení už potraviny znovu nezmrazovat.