27.07.2006 | 11:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Horko zvyšuje rizika v přepravě masa a vajec

Pro orgány státního veterinárního dozoru jsou současná horka signálem pro zvýšené kontroly přepravců, zda přepravují snadno se kazící suroviny a potraviny živočišného původu za stanovených podmínek, zejména při stanovené teplotě, uvedl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Zároveň upozornil na rizika pro přepravu a prodej vajec.

Podmínky pro přepravu a prodej vajec stanoví veterinární legislativa, připomenul Duben. Ocitoval z oddílu X kapitoly I nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, že vejce musejí být:
 počínaje výrobním závodem až do prodeje spotřebiteli čistá, suchá, bez cizorodého zápachu, účinně chráněná proti otřesům a přímému slunečnímu světlu,
 skladována a přepravována pokud možno při stálé teplotě, která nejlépe zaručuje jejich jakost z hygienického hlediska,
 dodána spotřebiteli nejpozději do 21 dnů po snášce.
Vejce se ukládají při nekolísavé teplotě od 5o C do 18o C a při relativní vlhkosti 70 až 75 %.
Tyto skutečnosti SVS ČR připomíná též všem krajským veterinárním správám. Zatím lze říci, že orgány státního veterinárního dozoru nezaznamenaly taková pochybení, která by ohrozila zdraví spotřebitelů, konstatoval Duben.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down