Pro orgány státního veterinárního dozoru jsou současná horka signálem pro zvýšené kontroly přepravců, zda přepravují snadno se kazící suroviny a potraviny živočišného původu za stanovených podmínek, zejména při stanovené teplotě, uvedl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Zároveň upozornil na rizika pro přepravu a prodej vajec.
Podmínky pro přepravu a prodej vajec stanoví veterinární legislativa, připomenul Duben. Ocitoval z oddílu X kapitoly I nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, že vejce musejí být:
počínaje výrobním závodem až do prodeje spotřebiteli čistá, suchá, bez cizorodého zápachu, účinně chráněná proti otřesům a přímému slunečnímu světlu,
skladována a přepravována pokud možno při stálé teplotě, která nejlépe zaručuje jejich jakost z hygienického hlediska,
dodána spotřebiteli nejpozději do 21 dnů po snášce.
Vejce se ukládají při nekolísavé teplotě od 5o C do 18o C a při relativní vlhkosti 70 až 75 %.
Tyto skutečnosti SVS ČR připomíná též všem krajským veterinárním správám. Zatím lze říci, že orgány státního veterinárního dozoru nezaznamenaly taková pochybení, která by ohrozila zdraví spotřebitelů, konstatoval Duben.