Brzké zdražení hovězího masa očekávají jeho zpracovatelé. Do ceny se měly promítnout zvýšené výrobní náklady v souvislosti s testy na BSE u kusů nad 30 měsíců. U mladších zvířat poroste cena masa v důsledku rostoucí poptávky. Informoval o tom předseda Českého svazu zpracovatelů masa Ladislav Steinhauser.
Každý kus nad 30 měsíců bude zpracovatele stát navýšení o 2200 korun, které je podle Steinhausera třeba rozdělit mezi zpracovatele a zemědělce, což se promítne do zvýšení cen hovězího.
Částku 1500 korun, kterou od ledna zpracovatelé platí za povinné testy na BSE, budou požadovat na zemědělcích. Náklady na delší skladování masa je vyčísleno na dalších 700 korun na kus. K růstu cen hovězího musí podle zpracovatelů dojít co nejrychleji, protože značná část nákladů jde k tíži zemědělců.