Veterináři v polském hovězím mase z problematických jatek, které bylo přivezeno do Prahy, nezjistili zbytky léčiv. Maso bylo i vzhledově v pořádku. Zatím nejsou hotové testy na salmonelu, sdělil Petr Majer ze Státní veterinární správy. Nejspíš tak bylo v pořádku i 56 kilogramů masa, které odebraly restaurace, šlo o stejnou zásilku. Při kontrolách na česko-polských hranicích veterináři s celníky zkontrolovali 151 vozidel, z nichž 28 vezlo veterinární zboží.
Zjistili 15 závad, veskrze administrativních, ze tří zásilek odebrali vzorky, které také zkontrolují na salmonelu a zbytky veterinárních léčiv. Nejzávažnější pochybení bylo nejspíš v Libereckém kraji, kde veterináři našli 120 kg hovězího masa bez průkazů původu.
Veterináři zastavovali vozidla také v Královéhradeckém, Pardubickém a Moravskoslezském kraji. "Pokud jde o zjištěné závady, v naprosté většině se jednalo o závady administrativního rázu. Veterinární inspektoři při zachycení polského hovězího masa odebírají vzorky, které budou následně vyšetřovány na rezidua inhibičních látek, což by znamenalo léčení zvířat antibiotiky, bude provedeno senzorické posouzení a vyšetření na přítomnost salmonel," uvedl Majer.
Nejspíš největší chybu zjistili veterináři první den při kontrole v obci Rynoltice v Libereckém kraji, 120 kg masa bez průkazů o původu bylo na místě znehodnoceno barvou, zásilka bude zlikvidována v asanačním podniku.
Zatím veterináři od 28. ledna do pondělí 4. 2. odebrali skoro 80 vzorků zásilek polského hovězího, vyšetřena byla zatím třetina, všechny byly v pořádku. Ze zhruba 300 kilogramů hovězího masa z problematických polských jatek, které se dostalo do ČR, se 137 kilogramů prodalo spotřebitelům nebo restauracím. Na polských jatkách se údajně porážely nemocné krávy.*