Až třikrát častěji kontrolují v letních měsících inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) stánkový prodej. Existuje totiž riziko, že prodejci budou uvádět do oběhu potraviny neodpovídající zákonu o potravinách, tedy například znovu zmražené nanuky a zmrzliny či ovoce napadené hnilobou. Množství potravin prodaných ve stáncích v létě výrazně roste. Pochybení najdou inspektoři průměrně u čtvrtiny kontrol, řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
"Letos jsou čísla nevyhovujících zjištění u stánkového prodeje zatím o něco nižší, ale jsme teprve v polovině sezony, takže je pravděpodobné, že se opět dostaneme na podobné statistiky jako v minulosti," uvedl Kopřiva.
Klíčové pro udržení kvality a zdravotní nezávadnosti potravin je v létě nepřerušení takzvaného chladového řetězce. To znamená, že potravina nesmí být od výroby až k zákazníkovi vystavena vyšším teplotám, než vyžaduje předpis a instrukce výrobce. "Například u mražených krémů, které byly vystaveny vyšší než povolené teplotě a částečně tak roztály, hrozí riziko mikrobiologické kontaminace. A to i v případě, že byla potravina znovu zmražena. Zboží už pak nemusí být zdraví bezpečné," vysvětlil Kopřiva.
Při kontrole v minulých dnech našli inspektoři v jedné z brněnských prodejen dva chladicí boxy, z nichž jeden neměl jedny z dveří. Potraviny v něm měly až 16 stupňů, přestože vyžadovaly nula až čtyři stupně. U dalšího boxu byla po výpadku agregátů teplota o několik stupňů vyšší než vyžadovaných deset stupňů. "Všechny potraviny jsme zakázali uvádět do oběhu, u prvního boxu šlo o zboží za více než 15.000 korun," řekl Kopřiva. Podle něj jsou chladicí zařízení v létě vystavena větší námaze, což může vést k větší poruchovosti. Porucha se následně například u mražených krémů pozná snadno. "Objeví se na ní typické krystalky," doplnil.
U stánkového prodeje ovoce a zeleniny je zase zvýšené riziko prašnosti či přímé vystavení potravin slunci. To sice není zakázáno, nicméně v takovém případě zboží rychle hnije, řekl Kopřiva.