Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala užívat 13 provozoven kvůli špatným hygienickým podmínkám. V některých se nacházely stopy po hlodavcích, jinde byly plísně nebo špína a další nedostatky. Provozovatelé musejí pochybení napravit, sdělil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Pokud se tak stane, inspektoři provedou opakovanou kontrolu a v případě odstranění nedostatků mohou povolit prostor užívat. V případě závažných porušení může dostat provozovatel sankci. Přehled provozoven mohou lidé najít na portálu Potraviny na pranýři v sekci provozovny.
Inspektoři kontrolovali podniky od 8. dubna. "Zákaz užívání prostor se ve 13 prodejnách vztahoval na celou provozovnu, nebo její část," doplnil Kopřiva. Zákaz se týkal například Pekárny Peklas v obci Buš ve Středočeském kraji. "Pekárna u nás nebyla registrovaná jako potravinářský podnik. Uvnitř se nacházel hmyz a myši. Na stěnách byly plísně a kuriozitou byl chov kachňat přímo v provozovně," uvedl Kopřiva. Další pochybení inspektoři našli v cukrářské a lahůdkářské výrobě v Kamenickém Šenově, v herně baru Venuši v Praze, v restauraci U Chcípáka v Praze, v koloniálu Zapon v Mladějově na Moravě na Svitavsku, v prodejně potravin v obci Třebívlice na Litoměřicku, v restauraci Hradební v Prostějově, v clubu Vřesiná v Plzni, ve výrobně dortů v Mimoni, které se prodávaly pod značkou Dorty od Elii, ale také ve Staročeské vývařovně v Dolním Bousově, ve večerce v Brandýse nad Labem, v prodejně potravin ve Smržovce nebo v rychlém občerstvení Bylinka v Rychnově nad Kněžnou.*