Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela v posledních dnech další dvě restaurační zařízení a také jednu prodejnu potravin kvůli nevyhovujícím hygienickým podmínkám. Od začátku roku inspekce zavřela na různě dlouhou dobu již 29 restaurací či hospod a barů, průměrně jednu za dva dny. Kontrol udělala přes 2000, sdělil v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Inspektoři mohou podle novelizovaného zákona vstupovat do restaurací od začátku letošního roku.
"V uzavřených provozovnách provádíme i následné kontroly a v případě, že provozovatel odstraní protiprávní stav, dostane souhlas s používáním uzavřených prostor," dodal Kopřiva. Nejčastěji jde o dlouhodobě neuklízené prostory či nedostatečně zabezpečené proti vnikání živočišných škůdců.
Od minulého pátku SZPI uzavřela pražskou restauraci Kalich v Jungmannově ulici v historickém centru. "V zázemí inspektoři našli zejména nebalené maso a další suroviny uložené v plesnivém mrazicím boxu. Na kuchyňských zařízeních byla mastnota a prach, stejně tak na stěnách a stropech," popsal Kopřiva. V kuchyni i na dalších místech se válel myší trus.
Inspekce zavřela také Hospůdku U Duba v Libomyšli na Berounsku. V lednicích byla plíseň a nebalené potraviny. "Mohlo dojít ke vzájemné kontaminaci masných a nemasných potravin," uvedl Kopřiva. V kuchyni se olupovala zavlhlá omítka, kuchyňská zařízení byla zanesená mastnotou. Při přípravě jídel také nebyly oddělené pracovní plochy na zpracování syrového masa a ostatních surovin.
Zavřenou prodejnou potravin je Trong Hoang Nguyen v Chožově na Lounsku. V prodejně i v zázemí byl myší trus, rozkousané kartony. Provozovatel zde měl také staré plesnivé pečivo, v regálech se hromadil odpad a nečistoty.
Se všemi provozovateli SZPI zahájila správní řízení o uložení sankce.*