13.03.2009 | 02:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Inspekce zakázala prodej omáčky

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nevpustila na trh tisíce sojových omáček z Vietnamu obsahující v nadlimitním množství karcinogeny. Při kontrole u dovozce zadržela celou šarži omáčky, u níž testy odhalily 70 mikrogramů látky 3-MCPD (3-monochlor-1,2-propandiol) na jeden kilogram. Předpisy přitom povolují jen 20 mikrogramů. Výrobek se vůbec nedostala na pulty prodeje, uvedla mluvčí inspekce Martina Šmídtová.

Jméno dovozce inspekce neuvedla, protože podle Šmídtové nehrozilo spotřebitelům žádné nebezpečí. Inspekce zakázala uvádění do oběhu celé šarže, čítající 2400 kusů omáčky. Dovozce se rozhodl, že celou šarži zničí.
Látka 3-MCPD patří do skupiny chlorovaných derivátů glycerolu známých také jako chlorpropanoly. Je běžnou složkou potravin, zejména tuků. Nejvýznamnějším zdrojem chlorpropanolů ve výživě jsou tekuté kořenící přípravky, jako právě sojové nebo ústřicové omáčky, nebo polévkové koření.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down