Inspekce zavřela Lahůdkářství Jan Paukert

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dnes zavřela známé pražské Lahůdkářství Jan Paukert na Národní třídě. Důvodem bylo závažné porušení hygienických předpisů, informoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. SZPI zavřela v posledních dnech i další dvě restaurace.

Pražské lahůdkářství vzniklo už v roce 1916 a nabízí pečivo, chlebíčky i cukrovinky. Inspektoři však našli jak v teplé, tak cukrářské kuchyni velké množství myšího trusu. "Na podlahách a kuchyňských zařízeních, rovněž na izolacích bylo vidět, že jsou ožrané od myší. V zázemí, kde se připravovala jídla, byly celkově znečištěné podlahy dlouhodobě neodklízenou mastnotou a prachem, špinavé byly i dřezy," uvedl Kopřiva. Ve skladu ovoce a zeleniny byly na stěnách rostoucí plísně. "Rovněž nebyla zajištěná ochrana skladovaných potravin před škůdci," uvedl Kopřiva. Lahůdkářství podle něj zůstane zavřené, dokud provozovatel všechny nedostatky neodstraní. Pražský soud nedávno zahájil s lahůdkářstvím Jan Paukert insolvenční řízení. Podnik údajně dluží za nájem půl milionu korun.
Tradice Paukertova lahůdkářství sahá do roku 1916, kdy ho jako první české velkolahůdkářství založili Jan a Štěpánka Paukertovi. Za první republiky se stal symbolem kvality a patřil mezi nejslavnější lahůdkářské domy v Evropě. V roce 1952 bylo lahůdkářství znárodněno, v roce 1991 podnik v restituci získal zpět syn zakladatelů Jan Paukert mladší. Po rekonstrukci se lahůdkářství pod názvem Jan Paukert opět otevřelo v říjnu 2008. V roce 2012 získala stoprocentní podíl v podniku skupina Natland.
Inspektoři zavřeli také čínské občerstvení WOK v Bulharské ulici v Karlových Varech. "Maso bylo uložené v nádobě nevhodné pro potraviny pod dřezem, na stěnách a podlaze byla dlouhodobě neuklizená mastnota a prach," uvedl Kopřiva. Po odstranění nedostatků bylo možné restauraci opět otevřít.
V Brodku u Přerova musel provozovatel zavřít restauraci U nádraží. Syrové maso tam skladovali společně se zpracovanými potravinami na chodbě mimo chladicí zařízení. Sklad byl plesnivý, některé potraviny byly skladované v kotelně a v policích byl myší trus.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down