Při kontrolách prodeje kaprů se inspektoři zaměří jak na zacházení s živými rybami, tak na dodržování pravidel legislativy při jejich usmrcováni. Kontrolovány budou jako tradičně také hygienické podmínky prodeje. Navíc inspektoři SVS budou sledovat dodržování pravidel v souvislosti s aktuální epidemií Covid-19. Uvedli to ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR Zbyněk Semerád a ředitelka odboru veterinární hygieny SVS Kateřina Březinová při zahájení kontrol v sádkách v Lahovičkách v Praze.
"Při kontrolách veterinární inspektoři standardně sledují, zda veškeré činnosti spojené s prodejem ryb probíhají v odpovídajících hygienických podmínkách. Kontrolována jsou také pravidla welfare, zejména, jestli mají ryby dostatek kyslíku a zda prodejci nepřeplňují kádě,“ uvedl Semerád. Před zahájením prodeje jsou prodejci povinni seznámit se s požadavky na samostatná prodejní místa a pravidly pro prodej živých ryb a s doporučeními pro osoby provádějící porážení ryb při prodeji. Březinová upřesnila, že na každém stánku musí být k dispozici povinná výbava, do níž patří nože, palička na omračování ryb a stěrky. Pracovní plocha musí jít snadno čistit a dezinfikovat. Usmrcování ryb nesmí probíhat v rozporu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání. Odpad ve formě vnitřností z kuchaných ryb musí být schraňován v určených a označených nádobách a následně předán osobě, která je krajskou veterinární správou schválena k zacházení s takovými odpady. V posledních několika letech SVS ve zvýšené míře kontroluje také, zda nedochází k zneužívání chráněných značení a tím ke klamání spotřebitelů. „V souvislosti se současnou pandemií se inspektoři letos také mimořádně zaměří na používání ochranných prostředků a dodržování dalších protiepidemických pravidel, jako je například zachování dostatečných odstupů,“ doplnil.