19.01.2024 | 10:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Inspektoři SZPI u značek Klasa a Regionální potravina našli jen minimum problémů

Potraviny oceněné značkami Klasa a Regionální potravina většinou vyhovují v parametrech jakosti a bezpečnosti, potvrdili na základě loňských kontrol inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). U ostatních kategorií potravin zjišťují pravidelně výrazně vyšší podíly nevyhovujících vzorků, informoval v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Regionální potravina - logo

"V loňském roce inspektoři SZPI hodnotili celkem 183 šarží potravin oceněných národní značkou kvality Klasa. Všechny hodnocené vzorky vyhověly požadavkům právních předpisů a jakostním požadavkům ve všech hodnocených parametrech. Dále inspektoři loni hodnotili 80 šarží oceněných značkou Regionální potravina, přičemž pouze dvě šarže nevyhověly požadavkům právních předpisů," uvedl Kopřiva.
Kontrola loni zjistila, že Věneček Amálie od výrobce Veroniky Amálie Kušnír není vyráběna ze surovin z Karlovarského kraje, ministerstvo proto této potravině značku Regionální potravina odebralo. Inspektoři dále zjistili u Tuřanské zelné šťávy z kysaného zelí nevyhovující obsah oxidu siřičitého, potravina si ale ocenění udržela, protože problém byl způsobený technickou závadou a po jejím odstranění další šarže parametrům vyhověly.

Nadstandardní požadavky pro používání značky kvality

Potraviny oceněné těmito značkami musí splňovat nejen zákonné požadavky podle českých a evropských zákonů, ale i nadstandardní požadavky vyplývající z podmínek pro používání značky kvality. Jde mimo jiné o vyšší podíl masa u masných výrobků, přísnější regulace v používání sladidel, barviv a dalších přidaných látek, vyšší nároky při hodnocení chuti a konzistence potraviny a podobně.*

Klasa - logo

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down