Inspektoři SZPI u značek Klasa a Regionální potravina našli jen minimum problémů
Potraviny oceněné značkami Klasa a Regionální potravina většinou vyhovují v parametrech jakosti a bezpečnosti, potvrdili na základě loňských kontrol inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). U ostatních kategorií potravin zjišťují pravidelně výrazně vyšší podíly nevyhovujících vzorků, informoval v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
"V loňském roce inspektoři SZPI hodnotili celkem 183 šarží potravin oceněných národní značkou kvality Klasa. Všechny hodnocené vzorky vyhověly požadavkům právních předpisů a jakostním požadavkům ve všech hodnocených parametrech. Dále inspektoři loni hodnotili 80 šarží oceněných značkou Regionální potravina, přičemž pouze dvě šarže nevyhověly požadavkům právních předpisů," uvedl Kopřiva. Kontrola loni zjistila, že Věneček Amálie od výrobce Veroniky Amálie Kušnír není vyráběna ze surovin z Karlovarského kraje, ministerstvo proto této potravině značku Regionální potravinaodebralo. Inspektoři dále zjistili u Tuřanské zelné šťávy z kysaného zelí nevyhovující obsah oxidu siřičitého, potravina si ale ocenění udržela, protože problém byl způsobený technickou závadou a po jejím odstranění další šarže parametrům vyhověly.
Nadstandardní požadavky pro používání značky kvality
Potraviny oceněné těmito značkami musí splňovat nejen zákonné požadavky podle českých a evropských zákonů, ale i nadstandardní požadavky vyplývající z podmínek pro používání značky kvality. Jde mimo jiné o vyšší podíl masa u masných výrobků, přísnější regulace v používání sladidel, barviv a dalších přidaných látek, vyšší nároky při hodnocení chuti a konzistence potraviny a podobně.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!