Jak by měl v budoucnu vypadat špekáček popisuje návrh novely vyhlášky k zákonu č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích, která by měla stanovit základní kvalitativní požadavky na vybrané masné výrobky.
Popis základních surovin, smyslových vlastností:
při výrobě se nepřipouští použití mechanicky odděleného masa
složky masa jsou z hovězího, vepřového, telecího masa
konzistence – pružná, křehká, soudružná
vzhled v nákroji a vypracování – na řezu vychladlého výrobku barva světlá až tmavě růžová, špekové kostky nepravidelně rozložené, přípustná drobná měkká zrna kolagenních částic, vzduchové dutinky v menším rozsahu a mírně vytavený tuk
chuť a vůně – příjemná po čerstvé uzenině a koření, přiměřeně slaná a kořeněná, po ohřátí na skusu výrobek šťavnatý
Chemické a fyzikální požadavky:
obsah masa (% hmot.nejméně) 45,0
obsah tuku (% hmot.nejvýše) 42,0