22.04.2003 | 08:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak bude vypadat špekáček

Jak by měl v budoucnu vypadat špekáček popisuje návrh novely vyhlášky k zákonu č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích, která by měla stanovit základní kvalitativní požadavky na vybrané masné výrobky.

Popis základních surovin, smyslových vlastností:

 při výrobě se nepřipouští použití mechanicky odděleného masa
 složky masa jsou z hovězího, vepřového, telecího masa
 konzistence – pružná, křehká, soudružná
 vzhled v nákroji a vypracování – na řezu vychladlého výrobku barva světlá až tmavě růžová, špekové kostky nepravidelně rozložené, přípustná drobná měkká zrna kolagenních částic, vzduchové dutinky v menším rozsahu a mírně vytavený tuk
 chuť a vůně – příjemná po čerstvé uzenině a koření, přiměřeně slaná a kořeněná, po ohřátí na skusu výrobek šťavnatý

Chemické a fyzikální požadavky:

 obsah masa (% hmot.nejméně) 45,0
 obsah tuku (% hmot.nejvýše) 42,0

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down