Od konce června do poloviny srpna letošního roku zkontrolovali inspektoři České zemědělské a potravinářské inspekce (ČZPI) celkem 62 vzorků lahvového piva. Třiapadesát z nich odebrali přímo u výrobců a 9 vzorků piv dovezených ze zahraničí (Belgie, Kanada, Irsko, Německo, Francie, a Rakousko) odebrali v prodejní síti. Celkem tak ČZPI zkontrolovala více než 718 tisíc litrů piva.
Kontrola byla zaměřena na stanovení obsahu biogeních aminů, především histaminu a tyraminu a navazovala na obdobou akci z loňského roku. V roce 1999 prokázali inspektoři ČZPI u 40% odebraných vzorků zvýšený obsah těchto látek, které v pivu vznikají přeměnou aminokyselin a jejichž zvýšený výskyt může v některých případech způsobit příznaky podobné alergické reakci.
Oproti loňským výsledkům tentokrát nezjistily laboratorní zkoušky v žádném z kontrolovaných vzorků nadlimitní obsah těchto látek. Přesto se Česká zemědělská a potravinářská inspekce hodlá obsahem biogenních aminů v pivu pravidelně zabývat i v budoucnu.