27.10.2000 | 10:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak dopadla kontrola piva?

Od konce června do poloviny srpna letošního roku zkontrolovali inspektoři České zemědělské a potravinářské inspekce (ČZPI) celkem 62 vzorků lahvového piva. Třiapadesát z nich odebrali přímo u výrobců a 9 vzorků piv dovezených ze zahraničí (Belgie, Kanada, Irsko, Německo, Francie, a Rakousko) odebrali v prodejní síti. Celkem tak ČZPI zkontrolovala více než 718 tisíc litrů piva.

Kontrola byla zaměřena na stanovení obsahu biogeních aminů, především histaminu a tyraminu a navazovala na obdobou akci z loňského roku. V roce 1999 prokázali inspektoři ČZPI u 40% odebraných vzorků zvýšený obsah těchto látek, které v pivu vznikají přeměnou aminokyselin a jejichž zvýšený výskyt může v některých případech způsobit příznaky podobné alergické reakci.
Oproti loňským výsledkům tentokrát nezjistily laboratorní zkoušky v žádném z kontrolovaných vzorků nadlimitní obsah těchto látek. Přesto se Česká zemědělská a potravinářská inspekce hodlá obsahem biogenních aminů v pivu pravidelně zabývat i v budoucnu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down