Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) letos zatím odhalila tři vzorky falšovaného burčáku či částečně zkvašeného hroznového moštu, což je více než loni. Agrowebu to sdělil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Před rokem neprošel jediný vzorek. Na základě senzorického hodnocení zatím odebrala inspekce k laboratorní analýze 53 vzorků.
Falšovaný nápoj z hroznů se prodával v Jesenici u Prahy, v brněnské tržnici Pohořelec a u Kauflandu v Mostě. Jelikož zatím bylo možné vyhodnotit pouze šest vzorků, jde o pochybění v polovině případů. Laboratorní metoda totiž vyžaduje přirozené prokvašení burčáku, což trvá čtyři až šest týdnů.
"Celkem inspekce zkontrolovala 472 prodejních míst. Ve zmíněných třech vzorcích analýza prokázala přítomnost syntetických barviv azorubin, indigotin, ponceau 4R a žluť SY, u dalšího vzorku rozbor prokázal nadlimitní obsah etanolu z přidaného cukru. Nevyhovující hodnoty u uvedených parametrů se považují za důkaz falšování. Inspekce dále zjistila nižší než požadovaný objem alkoholu u vzorku, který neprošel nezbytným stadiem kvasu. Zde se jedná o jakostní vadu," uvedl Kopřiva.
S prodejci falšovaného nápoje zahájí inspekce správní řízení o uložení sankce, v odběrech bude pokračovat až do konce prodejní sezony 30. listopadu. Výsledky dalších analýz zveřejní v dalších dnech.