27.08.2001 | 08:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ječmeny lepší než vloni

Sklizeň sladovnického ječmene se pomalu chýlí ke konci a kvalita by měla být více než uspokojivá. Jak nám řekl Josef Prokeš z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Brně, lze podle prvních zpracovaných vzorků předpokládat, že letošní sklizeň bude výrazně kvalitnější než loňská.

Týká se to především základního technologického parametru kvality – obsahu bílkovin. Ten bude letos podstatně nižší a téměř s určitostí se nevychýlí z optimálního rozsahu 10,5 až 11,5 %. Lze to přičíst odlišnému průběhu vegetačního období, kdy v kritickém období nepřišlo sucho. Jiná situace může být u kvality biologické. Podle Prokeše se sice nedá předpokládat, že by se objevily závažné problémy u klíčivosti nebo klíčivé energie, ale starosti by mohla přidělat biologická čistota, konkrétně výskyt plísní. Ječmeny sklizené před dešti by měly být z tohoto pohledu velmi dobré, ty které opustily pole po deštích již možná tak čisté nebudou. Podobně se vyjádřil i Jan Vybíral, manažer nákupu ječmene společnosti Malterie Soufflet s.r.o. Republique Tcheque (bývalé Moravské sladovny Kroměříž). „Kvalita je velmi různá. Ze sklizně, která proběhla před deštěm, byl ječmen kvalitní, po deštích se jeho vlastnosti zhoršovaly,“ uvedl Vybíral. Cenu za jednu tunu ječmene v uzanční jakosti stanovily největší sladovny jednotně na 4200 korun, za určitých podmínek k nim připočítávají další bonusy.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down