03.11.2008 | 02:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jednodušší pravidla pro ochranu

Česká republika je pro jednodušší a kratší proces udělování evropských ochranných označení potravinám, řekl to ministr zemědělství Petr Gandalovič. Napříště by se tak podle něj mělo zabránit tomu, aby se schvalovala například čtyři roky, jako tomu bylo v případě ochranného označení pro české pivo.

Nová pravidla pro tato označení budou jedním z témat, jež se budou projednávat za českého předsednictví Evropské unie, jež začne v lednu.
Věnovat se jim například bude konference unie, která se uskuteční 12. a 13. března v Praze. Podle Gandaloviče se současná pravidla používají již řadu let a mnohdy jsou jenom prostředkem konkurenčního boje, a neslouží původnímu účelu, tedy ochraně různosti evropských potravin. "Ta pravidla by se měla během následující doby, během našeho předsednictví upřesňovat. To znamená, že my do té debaty nejdeme s tím, že bychom chtěli tato chráněná označení zrušit, ale ani nějak rozšířit. My si myslíme, že by se ta pravidla měla zpřesnit, že se tím chrání různorodost potravin a jejich tradiční složení," řekl Gandalovič.
Evropská unie rozlišuje tři druhy registrací: chráněné zeměpisné označení (PGI), chráněné označení původu (PDO) a tradiční zaručenou specialitu (TSG). Zatímco první dvě ochranné známky zaručují, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti, zaručené speciality jsou výrobky, které mohou prokázat tradiční způsob výroby a složení.
Systém označování výrobků z určitých zeměpisných oblastí, které se pak pod chráněným názvem nesmějí vyrábět nikde jinde, vznikl v roce 1992. Česká republika má z unijních nováčků nejvíce potravin, které mají chráněné označení EU, momentálně jich je 16. Velmocí v tomto ohledu jsou hlavně země Středomoří - Itálie a Francie, které mají na seznamu chráněných potravin okolo 160 výrobků; Španělsko a Portugalsko jich mají přes stovku. V celé unii pak má ochranná označení kolem 3000 výrobků.
"Pro Českou republiku je to významný nástroj, jak zajišťovat, aby naše potraviny zůstaly v té kvalitě a složení, jak je tradičně vyrábíme. Abychom jako malá ekonomika nepodlehli nějaké unifikaci," řekl Gandalovič.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down