14.09.2010 | 02:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jednotný trh unie není jednotný

Podle Agrární komory ČR (AK) se v kuřecím mase z dovozu až třikrát častěji než v tuzemském vyskytují salmonely. Komora to tvrdí na základě testů Vysoké školy chemicko-technologické. Ta prověřila 34 vzorků zakoupených v tržní síti (prodejny Makro, Tesco, Albert, Spar a Kaufland). Z toho 21 vzorků mělo značení původu z ČR, deset bylo z Polska, dva z Brazílie a jeden z Francie. Z celkem 13 vzorků z dovozu byly salmonely v šesti. U tuzemských výrobků byly ve třech případech.

 Při převedení na procenta to znamená, že salmonely byla ve 46 procentech výrobků  z dovozu a jen ve 14 procent tuzemských výrobků. Komora k tomu poznamenává, že je možné se důvodně domnívat, že i surovina pro  tuzemské výrobky se salmonelami byla dovezena ze zahraničí, protože firmy, z nichž pocházejí, zpracovávají importovaná kuřata. Podle prezidenta AK Jana Veleby by měl stát zintenzivnit a zlepšit kontroly zejména dováženého masa a čeští zákazníci by měli spíše preferovat kuřata od domácích producentů. Vodítkem jim k tomu je značka CZ a číslo závodu. Na stránkách Státní veterinární správy ČR (SVS) by si měli zjistit, které české firmy mají zároveň i drůbeží porážky. U nich je podle komory téměř stoprocentní pravděpodobnost, že opravdu jde o tuzemské kuře. Podle Veleby i na tiskové koferenci Agrární komory ČR přítomných představitelů drůbežářských firem, nejde mluvit o jednotném trhu unie. Existují nejen rozdílné požadavky na zpracování kuřat, ale naše produkce se na pulty zahraničních obchodů nemůže dostat. Zatímco v České republice musí všichni drůbežáři chladit těla drůbeže studeným vzduchem, například Polsko má výjimku a stále ještě může kuřata chladit vodou. "Rozdíl v chlazení jatečně opracovaných kuřat vodou a vzduchem způsobuje v nákladech rozdíl ve výši jedné až dvou korun na kilogram v neprospěch chlazení vzduchem," uvedl Veleba. Ten také připomněl nárůst záporného salda v našem zahraničním obchodě s drůbeží. Zatímco rok před vstupem do EU dosahovalo toto saldo minus 693 milionů korun, loni to již byly záporné dvě miliardy 269 milionů korun.
Jak připomněl Andrej Babiš z firma Agrofert Holding, zatímco německý nebo francouzský spotřebitel nekoupí zahraniční potraviny, pro českého konzumenta je stále rozhodující ne původ nebo kvalita zboží, ale jeho cena.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down