07.07.2008 | 11:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jihočeši vyrobili nejvíce masa

Jihočeští zemědělci dodali na trh v prvním čtvrtletí nejvíc masa v zemi. Od ledna do března jejich produkce překročila 15 tisíc tun, což bylo meziročně skoro o devět procent víc. Za nimi skončili výrobci ze Středočeského kraje a Vysočiny, kteří odprodali o zhruba 1500 tun méně. Na celkové tuzemské výrobě masa, která přesáhla 103 tisíc tun, se Jihočeši podíleli necelými 15 procenty. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Jihočeští farmáři za první tři měsíce vyrobili 12 081 tun vepřového masa. Byla to sedmina veškeré domácí produkce. Loni za stejné období dodali na jatky o deset procent vepřového méně. Vyšší produkci zaznamenali chovatelé i v hovězím mase. Zpracovatelé ho odebrali skoro 3000 tun, meziročně o pět procent víc. Výroba rostla i u skopového a jehněčího. Třetinový pokles nastal jen v dodávkách koňského masa.
Nejvyšší růst produkce v porovnání regionů zaznamenal Ústecký kraj, kde letos zemědělci vyrobili o 14,5 procenta masa víc, konkrétně přes 4500 tun. Růst výroby pak evidovali už jen v Pardubickém kraji, na Vysočině a v Olomouckém kraji. Naopak Dramatický propad produkce masa nastal v Karlovarském kraji. Zatímco loni tamní farmáři vyrobili 954 tun, letos to podle statistiků bylo jen 84 tun.
Výroba masa vyjma drůbežího v Česku se za první tři měsíce meziročně snížila o 0,6 procenta na 103 751 tun. Nižší, o necelé procento, byla jak produkce hovězího, tak i telecího. Naopak nejvíce rostla výroba skopového, a to skoro o polovinu.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down