Jihočeští hygienici při kontrolách zmrzlin od konce června do těchto dnů evidovali zatím deset nevyhovujících vzorků. Většinou vykazovaly vyšší počet bakterií. V žádném případě nešlo o závažnější nedostatky. Hygienici zatím zkontrolovali v kraji 50 vzorků zmrzlin. Uvedla to Dagmar Smitková z jihočeské hygienické stanice.
"Některé drobnější nedostatky odstranili provozovatelé přímo na místě při naší kontrole. Pokud se jednalo o výskyt vyššího počtu bakterií, poukazuje to na fakt, že z různých důvodů není kontrolované místo po hygienické stránce naprosto v pořádku," řekla Smitková. Bakterie mohou pocházet například z ne úplně čistých rukou prodávajícího nebo ze špatně udržovaných přístrojů na výrobu zmrzliny. Hygienici v Jihočeském kraji při kontrolách zmrzlin letos uložili devět blokových pokut. Provozovatelé v součtu zaplatili 18 000 korun.
Smitková uvedla, že úroveň hygieny v místech, kde se v Jihočeském kraji prodává zmrzlina, zůstává stejná jako v minulých letech. "Ale kontrolujeme také například cukrárny, kde se neprodává jen zmrzlina. V takových případech její vzorky třeba neodebíráme a zaměříme se na jiné věci," uvedla Smitková.*