05.08.2014 | 03:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jihomoravské pálenice pociťují slabší úrodu ovoce

V jihomoravských pálenicích sice pociťují, že je letos méně ovoce než loni, kdy byla velmi dobrá sezóna, je ale kvalitní a "dobře teče". Zatím se stihly zpracovat třešně a pomalu se začínají pálit rané meruňky, případně nejranější odrůdy švestek a jablek, vyplývá z odpovědí provozovatelů pálenic. Cena za litr čistého alkoholu se proti loňsku nezměnila, u oslovených se pohybuje kolem 260 až 265 korun za litr.

"Třešně byly dobré a sladké, ale bylo znát, že jich bylo méně," řekl Jiří Novák ze znojemské Pálenice u Nováků. Meruněk odhaduje až o polovinu méně, Milan Bonk z Trstenic poblíž Moravského Krumlova odhaduje o třetinu slabší úrod,u a tedy i zájem lidí o pálení ovoce. "Lidé říkají, že to buď pomrzlo, nebo špatně opylovalo, případně obojí dohromady," doplnil Jaromír Malach z Palírny Boskovice.
Jejich letošní zkušenost odpovídá i odhadům ovocnářů, kteří hlásí mírně podprůměrnou úrodu s velkými lokálními výkyvy, které mají dopad i na zájem o pálení. "Jezdí za mnou lidé nejvíc z okruhu deseti až 15 kilometrů. Výjimečně z větší dálky. A okolo Znojma je úroda hodně mizerná nejen u meruněk. I jablek a švestek je málo, hodně jich také suchem opadalo," uvedl Novák. Ovoce pálí přes deset let, podle jeho zkušeností je však stále těžší odhadnout zájem. "Někdy přijede člověk s tím, že neví co s velkým množstvím ovoce dělat, jiní zas hlásí, že nemají nic. Ale určitě to bude slabší než loni," podotkl Novák.
V září postupně přijdou na řadu jablka a hrušky, později švestky. Kvalita destilátů však letos neutrpí. Bonk dokonce míní, že by z některého ovoce mohla být i lepší než loni.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down