Jihomoravské pivovary začaly připravovat speciály na Velikonoce

Jihomoravské pivovary začaly s přípravou speciálů na letošní velikonoční svátky. Ve Starobrnu dnes udělali první várku zeleného piva. Letos ho bude 4700 hektolitrů a chtějí ho ve větším prodávat i na Slovensku. Speciály chystají i další pivovary v regionu.

Fenomén zeleného piva od Starobrna trvá dvanáct let. S velikonočním speciálem, který obsahuje bylinný výluh, začalo jako první z tuzemských průmyslových pivovarů. Výluh obsahuje několik bylin, jednou z nich je kopřiva dvoudomá. Starobrno pravidelně dělá zelené pivo ve zhruba stejném množství. V součtu je to devět várek. Loni pivovar sondoval zájem na Slovensku a letos tam pošle 350 hektolitrů.

Zelené pivo letos uvaří i Líšeňský pivovar.  Podle Pavla Sedláčka z tohoto pivovaru to bude klasický český ležák bez přidání umělých barviv. Také přidají svrchně kvašený speciál, a to Amber ALE nebo Red ALE.

Slavkovský pivovar chce na jaře prodávat vídeňský ležák a žitné pivo. Šéf obchodu pivovaru Zdeněk Vlček uvedl, že tyto ležáky o obsahu pět procent a 5,5 procenta alkoholu se krásně snoubí s jehněčím, kůzlečím.

Minipivovar Lucky Bastard na Velikonoce chystá ve spolupráci se slovenským pivovarem Hellstork velmi silné světlé pivo z německé kategorie doppelbock. Přidali do něj slovenský květový med od malého včelaře. Prodávat pivo začnou koncem března, jakmile se dostatečně odleží, sdělil Jan Grmela z pivovaru.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down