Jihomoravští producenti vyrobili masa zhruba stejně jako loni, převažuje vepřové

Jihomoravští producenti vyrobili za první čtvrtletí letošního roku 8446 tun masa. Je to podobné množství jako loni za stejné období. V naprosté většině jde o výrobu vepřového, které zaznamenalo mírný pokles. Naopak na vzestupu je produkce hovězího masa. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ).

Producenti masa z jižní Moravy se na celostátní výrobě podílejí zhruba dvanácti procenty. Rozsahem produkce se tak Jihomoravský kraj podle Jindřišky Svobodové z ČSÚ zařadil v mezikrajském porovnání na třetí místo, a to za Jihočeský kraj a Kraj Vysočina.

Převažující část výroby, 92 procent, tvoří vepřové maso. Zbytek zaujímá maso hovězí včetně telecího. Drůbeží produkci statistici do zveřejněného přehledu nezapočítali.

Výroba masa zaznamenala meziroční pokles u vepřového masa i skopového a kozího, naopak produkce hovězího masa vzrostla proti předchozímu srovnatelnému období o 3,8 procenta, uvedla Svobodová.

Jihomoravský kraj je druhým největším producentem vepřového masa, prvenství zaujímá Jihočeský kraj s podílem na republikovém celku 22,9 procenta. V prvním čtvrtletí letošního roku producenti v Jihomoravském kraji vyrobili tři tuny skopového a kozího masa v jatečné hmotnosti.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down