Spotřeba masa v České republice se od druhé poloviny 90. let pohybuje kolem 80 kilogramů na hlavu ročně. Jíme tedy masa méně než v 80. letech, kdy se průměrná spotřeba pohybovala kolem 90 kg, v roce 1990 dokonce 97 kg masa na osobu ročně. Současná spotřeba je proti tomuto roku o 17 procent nižší, vyplývá z informací ministerstva zemědělství.
Podle předsedy Českého svazu zpracovatelů masa Ladislava Steinhausera ovlivnila pokles celkové spotřeby masa vedle vyšších cen zejména změna životního stylu. V jídelníčku domácích spotřebitelů výrazně ubylo hovězího. Jeho spotřeba v roce 1990 činila 28 kg na hlavu ročně, loni to podle odhadů bylo asi jen 11,3 kg. Největší odliv spotřebitelů zaznamenalo hovězí v roce 2001, kdy se do jeho spotřeby promítly obavy z BSE. Češi také konzumují méně vepřového, zhruba 41 kg na hlavu ročně proti 50 kg v roce 1990. Naopak prudce stoupla spotřeba drůbežího z 13,6 kg na loňských téměř 24 kg. Tento trend se ale již zastavil a poslední rok drůbeží maso zaznamenalo stagnaci. Z dalších druhů masa v průměru sníme tři kilogramy králíků, 300 gramů zvěřiny, stejné množství koňského, kozího a skopového dohromady a také 100 gramů telecího na obyvatele ročně. U telecího je to od začátku 90. let pokles na čtvrtinu. Spotřeba ryb, ve které jsme na průměru EU, zůstává stabilní, kolem 5,3 kg na osobu ročně. Podle Steinhausera zůstane objem spotřeby masa i nadále stejný, ale změní se její struktura. Lidé podle něj budou dávat přednost libovému masu i výrobkům.