14.02.2002 | 02:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jíme více zeleniny

Po přechodném poklesu v roce 2000 nastal vloni opětovný růst spotřeby čerstvé zeleniny, patrný již od roku 1992, Vyplývá to ze situační a výhledové zprávy MZe. Zatímco v roce 2000 se spotřeba čerstvé zeleniny v ČR na hlavu snížila o 2,4 na 82,9 kilogramu proti roku 1999, vloni naši občané zkonzumovali v průměru 84 kilogramů zeleniny.

Nejvíce nám zřejmě chutná bílé a červené hlávkové zelí, kterého každý občan ČR snědl 14,5 kilogramu. Značně používanou zeleninou je také cibule, té jsme spotřebovali 10,6 kilogramu na osobu. Oblíbená jsou i rajčata s roční spotřebou 8,9 kilogramu, mrkev se 7,4 kilogramu a salátové okurky s roční spotřebou 6,1 kilogramu na osobu. Naproti tomu téměř zanedbatelně jíme čerstvé fazolové i hrachové lusky.
I když je rostoucí spotřeba zeleniny příznivou zprávou, prohlubující se deficit zahraničního obchodu s touto komoditou je naopak alarmující. Vloni dosáhl čtyř miliard korun, tedy o 462 milionů víc než v roce předcházejícím. Irena Buchtová z odboru zemědělských komodit ministerstva zemědělství uvedla, že zatímco dovoz zeleniny do ČR v roce 2001 meziročně vzrostl o 7,6 procenta, její vývoz z ČR naopak klesl o 6,7 procenta. Do ČR bylo dovezeno 314,6 tisíce tun čerstvé zeleniny za 4,1 miliardy korun. Naopak tuzemští pěstitelé loni exportovali jen 6,5 tisíce tun zeleniny za 97 milionů korun. Deficit zahraničního obchodu se zeleninou tak loni představoval takřka dvojnásobek úrovně roku 1994.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down