14.08.2000 | 12:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

K 11.srpnu sklidili zemědělci téměř polovinu ploch obilovin

K pátku 11. srpna sklidili zemědělci 49,1 procenta obilovin z celkových sklizňových ploch. Ze zhruba 1,6 miliónu hektarů obilovin je tak zatím sklizeno 778,9 tisíce hektarů s průměrným hektarovým výnosem 4,09 tuny přitom průměrný výnos v loňském roce činil 4,35 tuny na hektar. Agroweb o tom informoval Jiří Felčárek z tiskového oddělení ministerstva zemědělství ČR.

Nejvíce pokročila sklizeň u ozimého ječmene. Z celkových zhruba 142 tisíc hektarů bylo sklizeno 136,3 tisíce, tedy asi 96 procent. Průměrný výnos vzrostl z loňských 4,05 tuny na 4,24 tuny z hektaru. Ozimé pšenice sklidili zemědělci zatím zhruba 2,1 milionu tun, což představuje 55,7 procenta z celkové plochy. Hektarový výnos 4,27 tuny dosahuje 89,5 procenta loňské úrovně. Triticale bylo dosud sklizeno 53,7 tisíce tuny při výnosu 4,16 tuny na hektar. Průměrný hektarový výnos v minulém roce přitom činil 4,14 tuny. Na téměř 32 procentech plochy byl sklizen jarní ječmen. Výnos poklesl proti loňskému roku o 0,56 tuny a činí 3,33 tuny z hektaru. Ze 43,3 tisíce hektarů žita je sklizeno 12,7 tisíce hektarů, což představuje zhruba 29,3 procenta. Výnos 3,53 tuny z hektaru znamená 96,2 procenta loňské výtěžnosti. Výnosy jarní pšenice dosahují proti loňskému roku 80,7procenta. MZe zaregistrovalo průměrný výnos 3,16 tuny na hektar, což znamená pokles o 0,75 tuny. Sklizeno je 12 tisíc hektarů z celkových 84,6 tisíce. Nejméně postoupily sklizňové práce u ovsa. Z celkových 48,7 tisíce hektarů sklidili zemědělci pouze 1993 hektarů, což představuje čtyři procenta. Hektarový výnos 2,92 tuny je na úrovni 88 procent loňského roku. Řepka ozimá byla sklizená na 94,7 procenta plochy s průměrným výnosem 2,87 tuny na hektar. V loňském roce přitom výnos činil o 0,2 tuny z hektaru méně.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down