Každý pracovní den si oběd v restauraci či jídelně koupí 16 procent Čechů, meziročně méně

 Každý pracovní den si oběd v restauraci nebo jídelně koupí 16 procent Čechů, ve srovnání s loňskem je to o tři procentní body méně. Naopak podíl Čechů, kteří takto neobědvají ani jednou v týdnu, meziročně stoupl z 41 procent na 49 procent. Vyplývá to z průzkumu stravenkové společnosti Edenred, kterého se v minulém i letošním roce dohromady zúčastnilo 2844 respondentů. Z dotázaných, kteří oběd z restaurace nebo jídelny nemají vůbec, jich 48 procent uvedlo, že je tam jídlo příliš drahé.

Třikrát až čtyřikrát do týdne si oběd v jídelně nebo restauraci, a to buď přímo na místě, či přes rozvážkovou službu, koupí 13 procent Čechů. V porovnání s minulým rokem je to o šest procentních bodů méně. Podíl těch, kteří takto obědvají jednou až dvakrát do týdne, se meziročně téměř nezměnil a činí 22 procent. Rychlé jídlo ze supermarketu pak preferuje 27 procent dotázaných a sedm procent jich podle průzkumu neobědvá vůbec. 

Tento způsob stravování vnímají jako drahý

Na otázku, proč nechodíte na oběd do restaurace nebo jídelny, 28 procent respondentů odpovědělo, že si umí uvařit lépe. Přibližně 23 procent jich v okolí svého pracoviště nemá místo, kam by na oběd mohli zajít a osm procent vyžaduje speciální stravu. Čas na to si koupit oběd v restauraci či jídelně pak nemá 21 procent Čechů, což v porovnání s minulým rokem představuje nárůst o pět procentních bodů, zjistil průzkum. Podíl těch, kteří tento způsob stravování vnímá jako drahý, se proti loňsku zvýšil o jeden procentní bod na 48 procent. "S prudkým nárůstem cen ve druhé polovině loňského roku se pro část zaměstnanců stalo pravidelné stravování v jídelnách a restauracích dlouhodobě neudržitelné. Jen pro ilustraci – ze své průměrné mzdy si mohli Češi v červenci pořídit skoro o pět procent méně obědů než před rokem. Odborníci přitom varují, že dlouhodobě nevhodná forma stravování v práci může vést ke vzniku nezdravých stravovacích návyků, kterých bývá obtížné se zbavit. Dobrá zpráva ale je, že v prvním pololetí letošního roku začalo zdražování spolu s inflací zpomalovat," uvedla členka vedení společnosti Edenred Aneta Martišková. Oběd v českých restauracích v červenci průměrně vyšel na 184,1 koruny, meziročně to bylo o 19,7 koruny více. Proti lednu tohoto roku pak ceny stouply o 3,1 koruny, tedy zhruba o dvě procenta, vyplynulo již dříve z analýzy společnosti Sodexo Benefity. Průměrné ceny obědů podle ní letos rostou pomalejším tempem, když za celý minulý rok to bylo o 19 procent, v přepočtu 24 korun.*

jídlo v restauraci

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down