S nastávající letní sezónou přibývá stánků s produkcí zemědělských hospodářství. Rozšiřuje se i prodej "ze dvora", a to zejména mléka, z něj připravených výrobků či vajec doma chovaných slepic. I na tento prodej se vztahuje platná legislativa.
Mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Daniela Kolejková upozorňuje, že jakýkoliv prodej potravin, ať již ve velkých hypermarketech, nebo v malém stánku, se musí řídit pravidly danými zákonem o potravinách. Pokud se produkce rostlinného původu — ovoce, zelenina a brambory — prodává ve stánku, pak by na něm mělo být uvedeno jméno jeho majitele (a také jeho IČO). Důležité je správné označení prodávaného zboží, tedy jeho název, u ovoce a zeleniny i třída jakosti a také cena. Prodávané zboží musí odpovídat jakostním požadavkům, například ovoce či zelenina nesmí být nahnilé nebo plesnivé. I podmínky prodeje a skladování musí splňovat požadavky, které zaručují bezpečnost potravin (nevystavování přímému slunci, uchovávání v chladu apod.). K jakémukoliv prodeji by mělo být příslušné oprávnění. Kolejková upozorňuje, že z hlediska SZPI je to potravinářský průkaz, který potřebuje každý, kdo přichází do styku s potravinami. Prodejci lesních hub musí mít osvědčení o zkoušce z jejich znalosti, které vydává krajská hygienická stanice. "SZPI místa sezónního nebo příležitostného prodeje kontroluje namátkově nebo na základě podnětů veřejnosti," uvedla mluvčí a upozornila, že v některých případech, jako třeba u burčáku, jde o kontrolu cílenou. Prodej potravin živočišného původu se podle Josefa Dubna, mluvčího Státní veterinární správy (SVS), řídí veterinárním zákonem a vyhláškou č. 275/2003 Sb. Přímo na svém hospodářství může zemědělec prodávat živou drůbež a živé králíky z vlastního chovu a med od vlastních včelstev. Se souhlasem příslušné krajské veterinární správy může nabízet na svém statku přímo spotřebiteli čerstvá a neprosvícená vejce a také syrové mléko a výrobky z něj. Tyto produkty musí pocházet od zdravých zvířat, z chovů, v nichž se nevyskytují nebezpečné nákazy (zejména brucelóza či tuberkulóza skotu). Nesmí se dodávat na trh nebo do stravovacích zařízení. Prodávat se může jen syrové, vyčištěné mléko získané hygienickým způsobem. Pokud se neprodá do dvou hodin po nadojení, musí se zchladit na 8 °C a uchovávané při této teplotě jej pak zájemce může koupit do 24 hodin od nadojení. Mléko se musí prodávat v místnosti oddělené od stájí, v níž musí být viditelné a čitelné upozornění: "Syrové mléko, před použitím převařit." Hugo Roldán, vedoucí oddělení vnější komunikace ministerstva zemědělství připomíná, že pro mléko i výrobky z něj musí mít zemědělec odpovídající kvótu pro přímý prodej. O její přidělení mohou noví zájemci žádat od 1. srpna Státní zemědělský intervenční fond.