Autor reaguje na článek "Jatka neuzavírá jen SVS“, zveřejněný dne 11. 2. 2002 na Agrowebu. V něm se veterinární správa ohradila v souvislosti se zavřením provozu jatek JAVE Velké Němčice proti "zpochybňováním způsobů a účinnosti, jak veterinární správa provozy zařazuje".
Důvodem zavření provozu jatek JAVE Velké Němčice byly zejména konkrétní závady zjištěné Okresní veterinární správou v Břeclavi a ne pouze „vlastní poznatky vlastníka z několikaminutové prohlídky jatek“ jak bylo uvedeno v článku s názvem Jatka neuzavírá jen SVS zveřejněného dne 11. 2. 2002. Jsme přesvědčeni o tom, že v případě neuzavření provozu jatek bychom byli v blízké budoucnosti vystaveni závažným problémům případného znehodnocení kvality potravin a tím ohrožení zdraví spotřebitelů a následně možného finančního postihu.
V žádném případě totiž nechceme a ani nemůžeme tolerovat porušování hygienických předpisů ve svých provozech. Učinili jsme pouze krok, který měla veterinární správa udělat již dávno, protože závady uvedené v protokolu nejsou pouze přechodným problémem, ale dlouhodobou trvalou závadou (viz rozsáhlá koroze závěsné linky patrná z fotografií, neexistence chladicí jednotky v bourárně, chybějící zařízení na dezinfekci nožů a další).
Dlouhodobou strategií společnosti Agropol Group je kromě jiného také odstranění všech rizik zdravotní závadnosti potravin. Bohužel této problematice stále není v České republice věnována dostatečná pozornost. Pokud si uvědomíme, že bezpečnost potravin je vůbec nejcitlivějším komunikačním tématem, protože se bezprostředně dotýká každého jednotlivce, je dosavadní přístup odpovědných státních orgánů zarážející.
Ve stávající situaci, kdy spotřebitelé stále nemají příliš velkou kontrolu nad původem a vlastnostmi produktů, které nakupují a následně konzumují, je naším prvořadým zájmem včas předjímat všechna možná rizika, která s kvalitou potravin souvisí. Neznáme v tuto chvíli závažnější důvod, který by nás k uzavření provozu jatek JAVE Velké Němčice mohl vést.
Ing. Jiří Malúš, generální ředitel Agropol Group, a. s.