15.03.2012 | 04:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Klamavé označení klobásek z Polska

Pokud je výrobek na etiketě prezentován jako z masa vepřového či hovězího, popřípadě jiných povolených složek, a drůbeží maso není uvedeno ve složení, tak nesmí být ve výrobku obsaženo. Inspektoři Krajské veterinární správy pro Středočeský kraj v uplynulých dnech při kontrole složení výrobků prokázali u Frankfurtské klobásky PIKOK přítomnost nedeklarované drůbeží bílkoviny s úlomky kostí, u Slezské klobásy PIKOK zase zjistili o pět procent více tuku, než byla maximální uvedená hodnota (28, 65 % proti deklarovaným 23 %) a zhruba o deset gramů masa méně na sto gramů výrobku. Vyšetření bylo provedeno ve Státním veterinárním ústavu v Praze. Obě uzeniny jsou od polského výrobce. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben.

Proto krajská veterinární správa zahájila správní řízení s distribučním centrem CZ 8981.
Zjištěné nedostatky sice nesouvisí se zdravotní nezávadností, avšak týkají se klamavého značení na etiketě. Tyto údaje zákazník oprávněně vnímá jako jakostní ukazatele.
Ze zjištění inspektorů Krajské veterinární správy pro Středočeský kraj vyplývá, že jelikož byly zmíněné výrobky již zkonzumovány (1485 kusů a 432 kusů), musí dovozce navíc počítat se zvýšenou následnou kontrolou dalších šarží těchto výrobků, zdůraznil Duben.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down