14.08.2018 | 08:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Klatovským rybářům chybí 40 procent vody, úhyn ryb zatím nehlásí

Klatovské rybářství, které obhospodařuje asi 400 rybníků, chybí kvůli dlouhotrvajícímu vedru a suchu zhruba 40 procent vody proti obvyklému stavu. Úhyn ryb zatím nezaznamenalo. Provzdušňovací techniku, která zajišťuje rybám kyslík, používají rybáři jen lokálně. Řekl to ředitel podniku Václav Voráček. Nevyloučil, že kvůli suchu a horku se může snížit objem produkce podzimních výlovů.

"Provzdušňovací zařízení využíváme jen na speciálních rybochovných zařízeních, jako jsou pstruhárny a malinké plůdkové rybníčky. Na normální rybníky je zatím dávat nechceme," uvedl. Hrozí totiž nebezpečí, že by mohla vodu promixovat tak, že bude prohřátá v celém sloupci a ryby se pak nebudou moci schovat do chladnější vody. "Spíše pořád vodu kontrolujeme a měříme kyslík, ale radikální zásahy zatím neděláme," řekl Voráček.

Masivní úhyn ryb zatím klatovští rybáři nikde nezaznamenali. "Jde jen o ojedinělé kousky, které třeba mohly být posekané od volavky," uvedl.

V produkčních rybnících, které jsou na rozdíl od kaskádových vodních ploch Rybářství Třeboň osamocené, chybí minimálně 70 centimetrů vody, tedy asi 40 procent. "Je to rozdílné rybník od rybníku," řekl ředitel.

Rybáři by si přáli delší a méně agresivní srážky, aby se pomalu naplnily jednotlivé přítoky, meliorační stružky a další. "Ale nesmí to být rychlé přívalové deště, které vypláchnou všechny septiky a jímky. To by bylo ještě horší než lepší," uvedl Voráček.

Podnik teď krmí opatrně, menšími dávkami a někde vůbec ne, protože ve vedru nechce ryby tolik omezovat. "Při spotřebě krmiva jsou nadměrně zatěžované a nemusely by to udýchat," uvedl. Podle Voráčka se nedá říci, zda jsou nejvíce postižené velké ryby. "Záleží spíš na tom, v jaké jsou kondici. Jaký mají stav žaber, jestli tam nemají nějaké nekrózy. Pokud jsou zdravé, tak by si s tím měly poradit. Ryba není hloupá a najde si to své pásmo," uvedl. Nejnáchylnější jsou dravci, ale i kapři.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down