Klobása i džem mají na jihu Čech cenu Regionální potravina

Značku Regionální potravina letos získalo na jihu Čech osm výrobků. Jsou mezi nimi klobása, jerky, tedy kousky sušeného masa, sýr s ořechy, žitný chléb nebo džem. Komise vybírala z 68 výrobků od 22 místních výrobců. Nejvíce bylo masných a tepelně opracovaných produktů, sdělila mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Lenka Rezková. "Letošní zájem byl opravdu značný. Obzvláště nás těší, že ve třech kategoriích se umístily výrobky od nových výrobců," uvedl krajský koordinátor akce Adolf Boháček.

Ceny získaly Závišínská klobása zemědělského družstva Bělčice, Jihočeské Jerky s pepřem, sýr s vlašskými ořechy Jaroslava Kryzana, plnotučné mléko Zemědělského obchodního družstva Kolný, žitný chléb z Dačické pekárny, griotka ze Zámeckého ovocného lihovaru Blatná, jahodový džem rodiny Vališů a škvarková pomazánka z Nemyšle.
Pro firmu Martiny a Jaroslava Vališových je ocenění důležité i kvůli finančním podporám. "Já bych si chtěla požádat o dotaci, protože si chci koupit dražší zařízení na výrobu marmelád, a v tom programu je deset bodů za udělení ceny Regionální potravina," řekla Martina Vališová. Firma vznikla v roce 2013 ve Zlivi u Českých Budějovic. Nabízí doma dělané džemy bez umělých dochucovadel, barviv a konzervantů. Několikrát už získala cenu jihočeské agrární komory Chutná hezky. Jihočesky.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down