Komise dala návod, jak potírat praxi dvojí kvality potravin

Evropská komise dala členským zemím unie návod, jak využívat stávající pravidla EU při potírání praxe dvojí kvality potravin a dalších výrobků. Novinářům to řekla komisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitelů Věra Jourová s tím, že nebude váhat poukazovat na konkrétní firmy, které tuto svou praxi nezmění.

Na problém dvojí kvality potravin, ale také dalších výrobků, třeba čisticích prostředků, upozorňují země ze střední a východní Evropy už řadu měsíců. Tématem se nyní začali zabývat i ministři zemědělství EU a o věci se ve svém nedávném projevu v europarlamentu zmínil také šéf komise Jean-Claude Juncker. Často je připomínán jeho výrok, že Češi mají nárok na stejné množství kakaa v čokoládě jako kdokoli jiný. Podle Jourové je záležitost jasným dokladem toho, že přeshraniční problémy tohoto typu je možné řešit jen spoluprací na unijní úrovni a členské země samy se s nimi vypořádávají jen obtížně. Na evropském trhu jsou podle komisařky nejspíš stovky výrobků, jejichž kvalita v obchodech ve východních členských zemích je horší než na západě EU. Komise dnes upozornila, že nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům požaduje, aby zákazníci dostali dostatečné a pravdivé informace o výrobku. Směrnice o nekalých obchodních praktikách zakazuje například uvádění totožných značkových výrobků na trh způsobem, který může spotřebitele uvádět v omyl.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down