29.05.2006 | 11:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Komoru trápí kvalita

Informovat spotřebitele o tom, jak rozumět značení potravinářských výrobků, jak se na trhu orientovat v jejich nabídce a také o základních aspektech výživy chce Potravinářská komora ČR. Právě otázku kvality potravin a výživy vnímá komora jako svůj důležitý úkol.

O bezpečnost potravin je totiž podle jejího prezidenta Jaroslava Camplíka náležitě postaráno nejen legislativně, ale zabývají se jí také kontrolní orgány ministerstva zemědělství — Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Komora chce spotřebitelům vysvětlovat i různé kauzy, které se objevují v médiích, například otázku akrylamidu, přechodu ftalátů z plastových obalů do náplně a také třeba ptačí chřipky. Ta podle ní byla hlavně mediálně nafouknutou bublinou, která však měla závažný dopad na prvovýrobce i zpracovatele drůbežího masa. Ztráty zpracovatelů podle Camplíka převýšily 100 milionů korun. V souboru osmi navržených opatření, které schvaluje Brusel, je pamatováno i na ně. Jednou z možností je použít zamražené neprodejné drůbeží díly na nepotravinářské účely, tedy například na výrobu krmiva pro domácí mazlíčky. Někteří zpracovatelé chtějí prokázat, že ceny, ze které se k nám dovážela drůbež, byly dumpingové. To však je podle Camplíka běh na dlouhou trať. Koncem června chce komora představit avizovanou technologickou platformu. Kromě podpory vědy a inovací, které jsou dnes pro potravináře, pokud chtějí přežít, nezbytné, by se platforma měla zaměřit i na komunikaci se spotřebitelem. "Trápí nás kvalita potravinářských výrobků, myslíme si, že to již zašlo za hranice, které jsou ještě možné," poznamenal Camplík s tím, že komora by chtěla také dělat výzkumy, které by ukázaly, jak nekvalitní potraviny mohou ohrozit zdraví spotřebitele. Problémem ovšem je i samotný pojem kvalita. Ne vždy platí, že levné výrobky jsou nekvalitní a naopak. "Proto nebudeme mluvit o cenách," uvedl ředitel PK Miroslav Koberna, podle něhož obchod ceny deformuje. Obchod, jak konstatoval, má na kvalitu potravin katastrofální vliv, a to podmínkami, ze jakých s nimi manipuluje a skladuje je. S kvalitou souvisí i značka Klasa. Podle potravinářů by se mělo prověřit, zda si ji stále zasluhují všechny potraviny, jimž byla udělena. Komora chce také iniciovat změny některých předpisů. Na potravinách například může být uveden výrobce, dovozce nebo i jen distributor výrobku. Poslední možnost o skutečném původu mnoho neřekne, uvedl Koberna. Rovněž zboží v obslužném prodeji by mělo být podle komory značeno stejně jako jiné potravinářské produkty.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down