06.01.2005 | 03:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Konzervárenství v útlumu

Produkce konzervárenských výrobků se během asi deseti let snížila na polovinu. Na pokles výroby má vliv více faktorů. Nepříznivý vliv na ni mají obchodní řetězce, které tlačí ceny dolů, levné dovozy, zdražování energií. Také dostupnost čerstvého ovoce a zeleniny utlumuje obor, řekl Pavel Popelka ze Zájmového sdružení právnických osob konzervárensko-lihovarského průmyslu.

Obchodní řetězce zahrnují 60 až 65 procent potravinářského trhu. Výrobní podniky nejsou schopny přistoupit na nevýhodné cenové podmínky a tím klesá odbyt, sdělil Popelka. Výrobcům ztěžují život i dlouhé lhůty splatnosti ze strany řetězců. Dále poukázal na levnou polskou konkurenci. Každoroční zdražování vstupů, hlavně energií, se nepříznivě promítá do ekonomiky konzerváren. Ceny hotových výrobků naproti tomu stagnují nebo klesají.
Podle ředitelky marketingu Marcely Mitáčkové z Hamé Babice, největšího tuzemského konzervárenského podniku v ČR, nahradilo část trvanlivých konzervárenských produktů na trhu čerstvé zboží. Tomuto trendu se podnik přizpůsobil a investoval do nové výrobní haly na chlazený sortiment. Začali dělat například chlazené paštiky, saláty a hotová jídla.
Propad v oboru nastal zejména ve výrobě kompotů. Čerstvé ovoce je totiž v současnosti ve všech druzích dostupné po celý rok. Výrazně klesl také objem zpracování rajských jablek. Například produkce kečupů naopak podstatně narostla, protože se zvedl dovoz rajského protlaku.
Pokles zaznamenala výroba sirupů, protože je na trhu dostatek nealkoholických nápojů již ve zředěném stavu. Dále se snížila produkce masových konzerv a hotových jídel, protože se mění stravovací návyky a svoji roli hraje rozšířená nabídka rychlého občerstvení, soudí Popelka.
Mezi výrobky, které tak výrazné snížení nepostihlo, patří především tradiční jednodruhové zeleninové konzervy. V poslední době vykazuje růst výroba sterilované kukuřice. K důležitým ovocným výrobkům se řadí zejména šťávy a také dětská výživa. Perspektivní mohou být do budoucna zeleninové šťávy, které tuzemský trh zatím z větší části postrádá. Domácí produkty podle Popelky kvalitou odpovídají zboží z ostatních zemí EU. Nadále ale částečně zaostávají v obalové technice a v celkovém vzhledu.
Mezi výrobky, které tak výrazné snížení nepostihlo, patří především tradiční jednodruhové zeleninové konzervy. V poslední době vykazuje růst výroba sterilované kukuřice. K důležitým ovocným výrobkům se řadí zejména šťávy a také dětská výživa. Perspektivní mohou být do budoucna zeleninové šťávy, které tuzemský trh zatím z větší části postrádá. Domácí produkty podle Popelky kvalitou odpovídají zboží z ostatních zemí EU. Nadále ale částečně zaostávají v obalové technice a v celkovém vzhledu. "Nákupem nových technologických linek se i tento rozdíl postupně smazává," uzavřel.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down