Konzervárenství v České republice zaznamenalo v posledních patnácti letech výrazný útlum. Podle Pavla Popelky ze Zájmového sdružení právnických osob konzervárensko-lihovarského průmyslu je současná produkce tohoto odvětví ve srovnání s koncem osmdesátých let asi poloviční. Přestože řada výrobních kapacit zanikla, lze však podle něj u některých druhů výrob do budoucna předpokládat růst.
Mezi hlavní problémy oboru dnes patří umísťování produkce v obchodních řetězcích, které stlačují ceny, přitom právě řetězce již zahrnují 60 až 65 procent potravinářského trhu. "Vzhledem k silnému cenovému tlaku nemohou naše podniky přistoupit na požadavky řetězců a tím dochází k poklesu odbytu," uvedl Popelka. Výrobcům ztěžují život i dlouhé lhůty splatnosti ze strany řetězců a každoroční zdražování vstupů, hlavně energií. Naproti tomu ceny hotových výrobků stagnují nebo dokonce klesají. Negativním faktorem je také levná polská konkurence.
Obor podle Popelky významně ovlivnila privatizace státních podniků konzervárenského průmyslu, která začala v roce 1991 a po níž se výrobní kapacity postupně tříštily. Během let 1992 až 1998 řada původních závodů ukončila činnost. Propad nastal zejména ve výrobě kompotů. Čerstvé ovoce je totiž v současnosti prakticky ve všech druzích dostupné po celý rok. Výrazně klesl také objem zpracování rajčat, ale výroba hotových výrobků z rajčat velké snížení nezaznamenala. Například produkce kečupů podstatně narostla v důsledku vyššího dovozu rajského protlaku. Ke klesajícím oborům patří také výroba sirupů, protože je na trhu dostatek nealkoholických nápojů již ve zředěném stavu. "Samozřejmě k poklesu došlo i u masových konzerv a hotových jídel, protože se mění stravovací návyky a svoji roli hraje rozšířená nabídka rychlého občerstvení," uvedl Popelka.
Podle Marcely Mitáčkové, ředitelky marketingu společnosti Hamé Babice, jednoho z největších tuzemských konzervárenských podniků, nahradilo část trvanlivých konzervárenských produktů na trhu čerstvé zboží. "To je důvod, proč jsme před třemi lety investovali do zbrusu nové výrobní haly na chlazený sortiment a začali jsme dělat například chlazené paštiky, saláty a hotová jídla," uvedla.
Mezi výrobky, které nijak výrazné snížení nepostihlo, patří především tradiční jednodruhové zeleninové konzervy. V poslední době vykazuje růst výroba sterilované kukuřice. K důležitým ovocným výrobkům se řadí zejména šťávy a také dětská výživa. Perspektivní mohou být do budoucna zeleninové šťávy, které tuzemský trh zatím z větší části postrádá. Domácí produkty podle Popelky kvalitou odpovídají zboží z ostatních zemí EU. Nadále ale často zaostávají v obalech a v celkovém vzhledu. Nákupem nových technologických linek se ale i tento rozdíl postupně smazává.