Uplynulý rok s koronavirem ovlivnil práci i zaměření kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) či Státní veterinární správy (SVS). Na konferenci o jakosti potravin nazvané Ingrovy dny, kterou pořádá Mendelova univerzita, to řekli ředitelé obou institucí. Účastníci 47. ročníku konference se také poprvé sešli on-line.
Ředitel SZPI Martin Klanica ve svém příspěvku uvedl, že činnost jeho úřadu se soustředila na dodržování vládních opatření proti šíření koronaviru především v jarním období. "Dohlíželi jsme na to, zda jsou v obchodech k dispozici rukavice, dezinfekční prostředky a podobně. I přes jejich nedostatek v prvních týdnech a měsících se situace postupně zlepšovala. Management obchodníků se k tomu postavil čelem a velmi důsledně," sdělil Klanica.
Inspektoři se zaměřili také na kontroly internetových obchodů, kde zaznamenali závažné nedostatky. "Některé až brutálně zneužívaly obavy spotřebitelů o své zdraví a nabízely produkty, které slibovaly vyléčit cokoliv. Léčebná tvrzení ale u potravin nemají co dělat. Za rok 2020 jsme zjistili celkem 87 pochybení. Zaměřili jsme se také na rozvoz potravin ke spotřebitelům. U kurýrů nebo balení zboží jsme nenašli žádné nedostatky," dodal Klanica. Jeho úřad v loňském roce uložil pravomocně pokuty ve výši 96,6 milionu korun, pravomocně ukončil 2435 správních řízení.
Ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád na konferenci uvedl, že zvířata nejsou zdrojem covidové nákazy lidí, a proto je na jatkách nevyšetřují. "Prasata, skot a ptáci jsou prokazatelně imunní. Psi se mohou nakazit, ale virus nešíří. Vnímavé jsou kočkovité šelmy, lidoopi, norci, cibetky a křečci. Nejvíce postižení jsou norci, kde se kromě u nich na farmách objevily příznaky i u ošetřovatelů. Virus ale proniká do organizmu prostřednictvím buněk horních a dolních cest dýchacích, takže je málo pravděpodobné, že zdrojem koronaviru jsou potraviny," řekl Semerád.*