20.02.2002 | 08:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kotrola bezpečnosti potravin bude důkladnější

Činnost veterinárního dozoru bude v budoucnu ještě více zaměřena na kontrolu zdravotní nezávadnosti potravin živočišného původu. Podle signálů z Bruselu se totiž není možné spokojit jen s veterinárním dohledem na hranicích a s veterinárním dohledem ve zpracovatelských podnicích.

Hlavním úkolem bude kromě toho komplexněji a důsledněji dozorovat nezávadnost surovin pro výrobu potravin. Nejde zajisté o nic nového, nové ale je to, že v každém okamžiku výrobního procesu bude muset být zpracovatel schopen doložit původ suroviny. To znamená, že u masa bude muset prokázat, ze kterého zvířete nebo zvířat je, kde bylo poraženo, kde vykrmeno. Prakticky všechno, jako je tomu již nyní u skotu. Týkat se to bude i mléka, vajec, medu, ryb, zkrátka všech potravin živočišného původu. V našem případě bude muset kontrolovaný subjekt předkládat doklady o původu suroviny dozorovým orgánům.
Evropská ale i naše veterinární legislativa se stále vyvíjí. Smyslem je, aby spotřebitel měl zase ještě o něco větší jistotu, co se týká zdravotní nezávadnosti potravin.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down