Koutský minipivovar, který začal přesně před třemi lety vyrábět pět druhů vlastních piv, rozšířil svoji roční kapacitu z loňských pěti tisíc hektolitrů na 12 tisíc hektolitrů. Zájem o pivo je velký včetně Prahy, řekl majitel pivovaru Jan Skala.
Pivovar, který obsluhují tři lidé - majitel, sládek a jeho pomocník, je s loňskou výrobou trojkou v Plzeňském kraji po Plzeňském Prazdroji a Chodovaru z Chodové Plané na Tachovsku. "Letos chceme vyrobit deset tisíc hektolitrů, což budeme držet několik let," řekl Skala. Cílovou kapacitou je pak 30 tisíc hektolitrů, což je výstav, který měl pivovar před válkou. "Koutské" čepuje přes 60 restaurací a hospod v Plzeňském, Karlovarském a Středočeském kraji. Deset z nich je v Plzni a pět provozoven v Praze, v obou místech je velký zájem o nefiltrované pivo. Zájem mají odběratelé z Německa, Kanady, Dánska a Vietnamu.
Firma rozšířila ležácké sklepy o nové tanky a chlazení. Kupuje starší technologii, nyní jedná v Německu o lince na plnění 3000 lahví za hodinu. Podle Skaly budou Češi, podobně jako jinde v Evropě, pít méně v restauracích a více doma. "Chci jim zavážet bedny s pivem až do domu. K tomu ještě naši přírodní limonádu, jejíž výrobu spustíme hned po nákupu lahvovací linky," dodal Skala. Firma vlastní podzemní jezera minerální vody v přírodní rezervaci a výrobky z ní mají certifikát originální výrobek ze Šumavy.