Kozí farmě léta rostly prodeje, letos čeká ztrátu

Rodinná farma a minimlékárna Bon Lait v Krmelíně na Frýdecko-Místecku vyprodukuje každý měsíc okolo 70 000 litrů kozího mléka. Polovinu dodá mlékárnám, druhou polovinu sama zpracuje, vyrobí okolo 20 000 litrů čerstvého lahvovaného mléka, 60 000 jogurtů a tunu sýra. Pět let jí prodeje pravidelně rostly ročně o 30 až 40 procent, letos ale kvůli prudce rostoucím nákladům může skončit ve ztrátě.  Uvedl to majitel farmy a minimlékárny Lukáš Hlubek.

Jde podle něj o největší kozí farmu v Česku. Michaela a Lukáš Hlubkovi, oba veterináři, ji založili v roce 2014 na brownfieldu po zemědělském družstvu, když přivezli z Francie 300 sánských koz. Právě moderními kozími farmami ve Francii a Nizozemsku se inspirovali.
"Půjčili jsme si spoustu peněz, v roce 2014 dovezli první zvířata a v lednu 2015 nadojili první mléko. Byť jsme měli různá očekávání, tak jedno předčilo všechno ostatní – když jsme poprvé ochutnali to mléko, přišel šok, že je chutné. Nemám rád ve výrobcích kozí aroma. Zjistili jsme ale, že máme v rukou surovinu, která je výjimečná," řekl Hlubek.
Plně tak podle něj odpovídá jménu Bon Lait, což je francouzsky dobré mléko. Jedním z důvodů je, že koza sánská má geneticky slabší aroma a mléko není tolik cítit. "Zároveň nesmíte pokazit dvě věci, a to je extrémní hygiena, která přispívá k tomu, že mléko samo o sobě je bakteriologicky velice čisté. Hygiena ve stáji, hygiena chovu zvířat, hygiena dojení, skladování, zpracovávání mléka. Ve všech těch krocích se musí dodržovat striktní čistota," řekl farmář.
Neméně důležitým aspektem je krmení. "Musíte mít vybalancovanou výživu zvířat. A s tím my si hrajeme velice. Naše krmná dávka dneska má 23 komponent a je to velká alchymie," řekl Hlubek. Koza má totiž velice citlivé pysky a je na kvalitu krmení velmi vnímavá. "Není to tak, že dáte koze trávu, seno a vodu a ona vám udělá dobré mléko. My máme v krmné dávce seno, slámu, vojtěšku, ječmen, oves, kukuřici, řepku, sóju, sladový květ, spoustu všelijakých minerálů, kvasnice. Poskládáte z toho sestavu, která je pro každou kategorii zvířat trochu jiná," popsal Hlubek.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down