26.10.2004 | 04:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kvalita masných výrobků stále pokulhává

Celkem 42,5 procenta masných výrobků, které byly kontrolovány v maloobchodní síti v průběhu května až srpna letošního roku, nesplnilo kvalitativní požadavky. Monitoring, který iniciovalo MZe, byl zaměřen na dodržování požadavků ministerské vyhlášky č. 264/2003 Sb. pro maso, masné výrobky, ryby, ostatní vodní živočichy a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich. Agrowebo tom informoval mluvčí MZe Martin Severa.

Z výsledků provedených testů vyplývá, že z celkového počtu 80 vzorků bylo 34 výrobků nekvalitních. Z tohoto podílu připadly závady u 35 procent českých a u 7,5 procenta zahraničních výrobků. Největší nedostatky byly zjištěny při nedodržení požadavků na nepřítomnost strojně odděleného masa a obsahu rostlinných bílkovin v případech, kdy to vyhláška neumožňuje. Vyhodnocení výrobků bylo založeno pouze na analytickém hodnocení, nikoli na hodnocení senzorickém. Severa však zdůraznil, že výrobky, které nevyhovovaly parametrům vyhlášky, byly zdravotně zcela nezávadné. Ministerstvo podle něj provedlo tuto kontrolu proto, aby mohlo vyhodnotit dopad vyhlášky po prvním roce její účinnosti a mít k dispozici další dodatečná zjištění vedle výsledků pravidelných kontrol dozorových orgánů. Vyhláška, která stanoví pro vybrané masné produkty jakostní požadavky, platí od loňského září. Cílem je zajistit spotřebiteli standardní kvalitu na celém území České republiky. Předpis upravuje základní sortiment výrobků. Jde například o vídeňské párky, špekáčky, salámy Gothaj a Herkules, lovecký salám, šunkový salám nebo ostravskou klobásu. Vyhláška uvádí seznam základních surovin používaných při výrobě, popis smyslových vlastností a stanovuje i základní fyzikální a chemické parametry pro jednotlivé produkty.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down