Kvalita vinných hroznů je dobrá, je jich ale méně

Tradičně svěží a ovocitá jsou svatomartinská vína a taková budou i letos. Zástupci Vinařské unie dnes v Praze uvedli, že kvalita hroznů je dobrá, je jich však méně. Jarní mrazíky totiž zničily zhruba 30 procent úrody, v některých oblastech Moravy většinu hroznů révy vinné poškodily nenávratně, řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze prezident unie Ondřej Beránek. Unie sdružuje přes dvacet nejvýznamnějších tuzemských vinařství.

Zbývající část vegetativního období révy ale podle něj měla pozitivní vývoj. Vinaři se tedy těší z dobré kvality sklizených hroznů, a to u všech odrůd. První ochutnávkou budou 11. listopadu svatomartinská vína. Na trh se dostane zhruba 2,3 milionu lahví, tedy jako v loňském roce. Ze 416 přihlášených vzorků jich bylo schváleno 375 z produkce 111 vinařství. Nejvíc lahví bude obsahovat Müller Thurgau a Modrý Portugal.

Letošek Beránek přirovnal z hlediska vinařů jako jízdu na horské dráze. Slunné dny střídal déšť, na sklonku léta se na vinicích objevily plísňové choroby, se kterými jsme se museli vypořádat. Podmínky byly pro naši oblast typické, můžeme se proto těšit na ryzí moravská vína s příjemnou kyselinkou a zajímavým aroma, uvedl.

Podle ředitele Habánských sklepů Josefa Svobody tyto podmínky prověřily zručnost vinohradníků. Až do poslední chvíle nevěděli, jaký letošní ročník bude. Nyní vše záleží na práci ve sklepích, ale Svoboda věří, že se bude řadit k těm kvalitním.

Milovníci vína se mohou těšit především na bílé odrůdy, v hroznech je totiž vyšší cukernatost i výrazná kyselinka. U červených vín rozhodne jejich zrání. Svatomartinská vína budou dokonce vhodná i pro delší zrání v lahvi.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down