18.06.2008 | 07:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kvalitu zaručí kodex

Zlepšit komunikaci se státní správou, posílit svou vyjednávací pozici, nadále podporovat značku Klasa, vytvořit společně s kraji pravidla pro udělování její regionální obdoby a také vydat etický kodex výrobce potravin má do budoucna v plánu nové vedení Potravinářské komory ČR.

Zmíněný kodex bude spotřebitelům garantovat kvalitu potravinářské produkce tuzemských firem, které se jím budou řídit, prokazatelný původ potravin, jejich správné značení i to, že jsou vyrobeny podle zákonných či profesních norem pro jednotlivé výrobky a také podle přísných zásad bezpečnosti potravin. "Spotřebitel by tak získal seriózní informaci garantovanou potravinářskou komorou, kteří výrobci se tímto etickým kodexem řídí a poskytují tak svým zákazníkům tu nejlepší kvalitu," podotkl opětovně zvolený prezident komory Miroslav Toman. Komora, jak uvedl, také nepouští ze zřetele snahu získat nějaký legislativní nástroj, který by mohl omezit moc obchodních řetězců. Jak Toman poznamenal, objevilo se již osm pokusů toho dosáhnout. Komora podle něj nechce řetězce regulovat a stanovovat jim ceny nebo obchodní marže, ale chce dosáhnout lepších vyjednávacích podmínek. Podle něj si v některých členských státech Evropské unie poradili s řetězci, a to například tím, že v některých lokalitách jim nedali na prodejny stavební povolení.
Komora chce také podpořit zájem producentů o značku Klasa. Vítá iniciativu krajů, které začínají oceňovat místní potraviny. S Asociací krajů chce však, jak Toman vysvětlil, dojednat sjednocení podmínek, aby výrobci i spotřebitelé měli dána jasná pravidla.
Představitelé komory připustili problémy se získáváním středního managementu v podnicích. Chybí mistři i kvalifikovaní a v oboru řádně vyučení dělníci. „Kvalifikovaná síla není, nová se nepřipravuje a o rekvalifikace není zájem,“ konstatoval viceprezident komory a šéf masokombinátu Maso Planá Emil Kasper a poznamenal, že zejména řemeslo řezník-uzenář je těžké a platem masné podniky nemohou konkurovat třeba automobilkám. Nepomohou ani stipendia, která podniky dávají studentům a učňům. Smlouva, kterou s nimi uzavřou, není vymahatelná a pokud jim absolvent stipendium vrátí, nemohou ho nutit, aby do podniku nastoupil. Podle Stanislava Musila, viceprezidenta komory a předsedy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů ČR, se připravuje zúžení potravinářských učebních oborů, a to na pekař-cukrář, řezník-uzenář a dělník v potravinářském oboru. Zároveň by lidé, kteří již v daném oboru pracují, měli mít možnost po složení zkoušky získat dílčí kvalifikaci.
Klíčové informace
• Potravináři chtějí vypracovat Etický kodex, jehož dodržování by garantovalo kvalitu produkce.
• Je třeba stanovit jednotná pravidla pro regionální obdobu značky Klasa.
• Malý zájem o odborné studium pociťuje i agrární sektor.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down