Kvůli horší kvalitě obilí pekařům vzrostou náklady

Letošní horší kvalita obilí možná povede ke zdražení pečiva. Naznačil to výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal. Pekařům podle něj rostou i náklady na platy, zdražují rovněž energie a Dřízal předpokládá, že pekaři budou muset uvést v soulad rostoucí náklady se svými cenami. Odmítl ale říci, o kolik a jak pekaři zdraží.

Letošní sklizeň je podle Dřízala komplikovaná. Protahuje se a v různých oblastech v Čechách a na Moravě je nevyrovnaná. Předpokládá, že taková bude i kvalita obilí. "Pro pekaře to je negativní zpráva. Nevyrovnaná kvalita obilí bude znamenat, že mouka a těsto se budou muset technologicky upravovat, což s sebou nese zvýšené náklady. A vzhledem k tomu, že mouka je rozhodující pekařská surovina, je možné, že pekaři budou muset přistoupit k tomu, aby zvýšené náklady vykompenzovali v cenách," řekl Dřízal. Pekaři navíc budou podle něj muset zaměstnancům zvýšit mzdy, aby zajistili výrobu a distribuci. Platy v jiných odvětvích rostou. "Pekárny musí zvýšit mzdy, aby se dostaly na úroveň ostatních oborů a udržely si kvalifikované zaměstnance," řekl Dřízal. Dodal, že rychle rostou i ceny elektřiny, plynu a vody.  Jihočeské pekařství sídlící ve Strakonicích vnímá růst cen energií. Cenu mouky zaručuje strakonickému pekařství firma Bratři Zátkové celoročně, řekl jednatel Jihočeského pekařství Libor Hlinka. "Mají (Bratři Zátkové) velkou zásobu, snaží se s cenou v průběhu roku nehýbat. Informace o nové sklizni zatím moc nemám, s mlynáři jsem ještě otázku ceny a kvality neřešil. Nárůst mezd je státem vynucený. Nároky lidí rostou, práce je náročnější, dělá se sobota, neděle, noci, svátky, když chcete někoho přesvědčit, aby tuto činnost dělal, musíte ho zaplatit. Suroviny se nakupují za světové ceny, mlýny mnohokrát nakupují obilí z Německa, pohonné hmoty, energie a stroje mají také téměř světovou cenu," doplnil Hlinka.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down
Memory: 28MB (5.6% of 500MB)