08.04.2002 | 12:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Legislativa v pohybu

Úctyhodný seznam představují dnes všechny prováděcí vyhlášky k zákonu o potravinách a jejich novely. Jejich počet však stále není konečný a ministerstvo zemědělství připravuje další změny. V těchto dnech by měla vyjít ve Sbírce zákonů novela vyhlášky o zmrazených potravinách.

Podle Bedřicha Škopka z MZe se týká mimo jiné hlavně vybavení skladů a přepravních prostředků registračními teploměry. Ty zavedla předešlá novela zmíněné vyhlášky již od začátku letošního roku. Nová úprava navíc požaduje, aby do konce letošního roku ověřil tyto teploměry orgán metrologického dozoru. Novela však na druhé straně zjednodušuje podmínky pro mrazírenské sklady s prostorem menším než deset kubických metrů a dopravní prostředky, které zmrazené potraviny rozvážejí do maloobchodu a stravovacích zařízení do vzdáleností menších než 200 km. V těchto případech postačí normální teploměry umístěné v nejteplejších místech chlazeného prostoru. Nová vyhláška také předepisuje postup při odebírání a přepravování kontrolních vzorků zmrazených potravin tak, aby se během celé manipulace s nimi jejich teplota neměnila. Úpravy čekají také vyhlášku č. 147/98 Sb., o způsobu zavádění systému kritických bodů ve výrobě (HACCP). Do ní je nutné zakotvit možnost využití správné výrobní a hygienické praxe pro daný obor výroby potravin, tzv. kódy správné hygienické praxe. Tyto kódy vypracují příslušné odborné svazy s pomocí výzkumných pracovišť. Budou přitom vycházet z dokumentů, které již existující v Evropské unii či těch, jež vydal Codex Alimentarius. Kódy projdou připomínkovým řízením na ministerstvu zemědělství, během něhož se k nim vyjádří i příslušné dozorové orgány. „Zavedení správné hygienické praxe znamená dodržování všech právních předpisů, které stanovují požadavky na jakost a zdravotní nezávadnost, a zároveň také všech pravidel, která vycházejí z nejnovějších poznatků. Cílem je dosáhnout optimální jakosti a zdravotní nezávadnosti produkce,“ vysvětlil Škopek. Definitivní znění kódů budou mít podnikatelé k dispozici na svých odborných svazech, na Potravinářské komoře ČR a v knihovně Ústavu zemědělských a potravinářských informací. Používání kódů bude dobrovolné. Pokud výrobce jejich pravidla ve svém provoze zavede, bude moci svůj systém HACCP zjednodušit. MZe pracuje také na nové vyhlášce o požadavcích na osobní a provozní hygienu při výrobě potravin. Jde o implementaci směrnice č. 93/43 EHS. Její zakotvení do české legislativy se dotýká řady zákonů, například zákona o veterinární péči, stavebního zákona, zákona o ochraně veřejného zdraví. V nejbližší době by měly začít práce na novelách dalších sedmi prováděcích vyhlášek k zákonu o potravinách, v nichž je třeba upravit ustanovení týkající se tuků a olejů, zahuštěného mléka, lihovin a ovocných šťáv, medu a čokolády, ovocných džemů, kávových extraktů a některých metod zkoušení.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down